Τέλεση μυστηρίων στη Λέσβο

Στην χώρα μας, ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους με ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων της, αναμφίβολα είναι η Λέσβος! Και αυτό από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν οι λατρείες και τα ιερά του Διονύσου ήταν από τα πιο ονομαστά στην αρχαία Ελλάδα. Αποτελεί τον νοητό επίγειο παράδεισο όσων συνανθρώπων μας αναζητούν την ευλογία του Θεού. Τον παράδεισο αυτόν δε, χρωματίζουν ιδιαίτερα εκκλησίες, μοναστήρια και προσκυνήματα, όλα με την δική τους ιστορία! Και είναι τέτοιες ιστορίες αυτές ώστε η φήμη τους εξαπλώθηκε μακριά κι άνθρωποι απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου έχουν έρθει στο νησί όχι μόνο για προσκύνημα αλλά και για την τέλεση μυστηρίων όπως ο γάμος και η βάπτιση. Για το λόγω αυτό το “wedding in Lesvos” σας προτείνει μέρη, μοναστήρια, εκκλησίες και εκκλησάκια για την τέλεση του γάμου ή της βάπτισής σας που πράγματι θα σας κάνουν να νοιώσετε ότι η επιλογή σας χαρακτηρίζεται από κάτι το ξεχωριστό!

Παναγιά Γοργόνα στη Σκάλα Σκαμνιάς

Δύσκολα κανείς μπορεί να περιγράψει τη μαγεία, την ομορφιά και τη γραφικότητα του τοπίου που τυλίγει το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας πάνω στο βράχο στο ψαρολίμανο της Σκάλα Σκαμνιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι οφείλει την ξεχωριστή ονομασία του σε μια τοιχογραφία που υπήρχε σε αυτό και παρουσίαζε την Παναγία με ουρά γοργόνας. Η Παναγιά αυτή, «η πιο αλλόκοτη μέσα στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης», κατά τον Μυριβήλη, υπήρξε δημιούργημα ενός άγνωστου λαϊκού ζωγράφου. Ασφαλώς, η Παναγιά η Γοργόνα έγινε διάσημη χάρη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και ακαδημαϊκού Στράτη Μυριβήλη (1892-1969), που καταγόταν από τη Σκαμνιά. Φημίζεται δε για τους παραδοσιακούς, πρωτότυπους και ευρηματικούς γάμους ντόπιων και ξένων επωνύμων οικογενειών που γίνονται εκεί κατά τη διάρκεια κάθε καλοκαιριού!


Παναγία της Αγιάσου.

Ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα στην Ελλάδα. Η εικόνα της Παναγίας κρατώντας τον Χριστό (Βρεφοκρατούσα), που κατασκευάστηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά με μαστίχα και κερί, μεταφέρθηκε από την Ιερουσαλήμ στην Αγιάσο το 803 μ. Χ. Κάτω από την εικόνα της Παναγίας της Αγιασώτισας λοιπόν, στην εκκλησία που χρονολογείται από το 1814 η ευλογία του γάμου ή της βάπτισής αποκτά άλλη διάσταση. Τα συναισθήματα γίνονται εντονότερα και ισχυροποιούνται τα δεσμά της αγάπης του ζευγαριού. Ο αυλόγυρος δε της εκκλησίας και ο χώρος έξω από την πύλη της είναι τόσο γραφικά ιδίως την άνοιξη που θα μαγέψουν το ζευγάρι και τους καλεσμένους του.


Μοναστήρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ θεωρείται ο προστάτης του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς πειρατές προς το τέλος της πρώτης χιλιετίας. Όλοι οι καλόγεροι σφαγιάστηκαν, εκτός από τον δόκιμο μοναχό Γαβριήλ, που γλίτωσε χάρη σ’ ένα θαύμα του Αρχαγγέλου. Ο Γαβριήλ που είδε τον Ταξιάρχη αφού μάζεψε το αίμα των σφαγιασμένων συντρόφων του και το ανακάτεψε με πηλό, σκάλισε τη μορφή του. Η αυστηρή εικόνα του Ταξιάρχη που υπάρχει σήμερα στο ναό, είναι η μοναδική σκαλιστή και ανάγλυφη εικόνα σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Την ώρα του γάμου σας και της ευλογίας του από τον αρχηγό της τάξης των Αγγέλων είναι αδύνατον να μην νοιώσετε το βλέμμα του Ταξιάρχη να συναινεί στην Ένωσή σας! Ο εξωτερικός χώρος της εκκλησίας του Μοναστηριού και η όμορφη ευρύχωρη καταπράσινη αυλή του, μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν τους πολυπληθείς καλεσμένους σας οι οποίοι θα σας επιβραβεύσουν για την επιλογή σας!


Άγιος Θεράποντας Μυτιλήνης

O ναός του Aγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού. H ιστορία του αγγίζει τον 17ο αιώνα αλλά με τη σημερινή του τουλάχιστον μορφή, μόλις ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα. Τα εγκαίνια αυτού του ναού έγιναν το 1935. O βασικός αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Βυζαντινού Ρυθμού δηλ. αυτός του εγγεγραμμένου σταυροειδούς μετά τρούλου. Mε την πρώτη ματιά όμως διαπιστώνει κανείς ότι φέρει στην εξωτερική του μορφή πολλά και έντονα γοτθικά χαρακτηριστικά. O ναός είναι χτισμένος με λαξευτούς λίθους. Eίναι μάλιστα γνωστό ότι μεγάλο μέρος του υλικού για την ανέγερση του ναού μεταφέρθηκε από το λατομείο Σαριμσάκ της Mικράς Aσίας. Σε αυτό τον επιβλητικό και συνάμα τόσο αναγνωρίσιμο ναό, «σήμα κατατεθέν» της πόλης, τελούνται πλείστοι όσοι γάμοι το χρόνο. Αν θέλετε η μεγαλοπρέπεια να είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό του γάμου σας, αναμφίβολα γίνεται η πρώτη σας επιλογή.


Ναό των Ταξιαρχών στο Καγιάνι.

O ναός των Tαξιαρχών στο Καγιάνι είναι ένας από τους νεώτερους της Μυτιλήνης, καθώς έχει ανεγερθεί μόλις το 1903, στη θέση παλαιότερου μικρού ναού. Eίναι αφιερωμένος στους Aρχαγγέλους Mιχαήλ και Γαβριήλ, τους Tαξιάρχες. O ναός δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή των νοτιοχώρων της Mυτιλήνης, εξαιτίας του όγκου του και του εντυπωσιακού τρούλου του. Ακόμη και με την πρώτη ματιά διαπιστώνει κανείς ότι ο ναός παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τον του Aγίου Θεράποντα στη Mυτιλήνη, κάτι που γίνεται κατανοητό αν συνυπολογιστεί ότι τον κατασκεύασε ο ίδιος αρχιτέκτονας, ο Aργύρης Aδαλής. Η θέα της Μυτιλήνης από τον αυλόγυρο της εκκλησίας είναι εντυπωσιακή, προσφέρεται δε και για καταπληκτική φωτογράφιση με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου


Παναγιά τη Γλυκοφιλούσα στη Πέτρα

Στο πλέον ενεργειακό μέρος της Λέσβου – κατά την γνώμη των επιστημόνων- στην κορυφή του πανύψηλου βράχου, στο μέσον της πεδιάδας της Πέτρας, δεσπόζει το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας. Ανεβαίνοντας τα 114 σκαλοπάτια που είναι σκαλισμένα επάνω στο βράχο θα νοιώσετε αμέσως την ενέργεια που πλανάται στην ατμόσφαιρα να σας φορτίζει ενεργειακά και συναισθηματικά. Ιδανικό σημείο για τη τέλεση του μυστηρίου του γάμου η δε θέα που θα αποτυπωθεί στις γαμήλιες φωτογραφίες θα μείνει για πάντα στις όμορφες αναμνήσεις του ζευγαριού και των καλεσμένων τους.


Παναγία τη Κρυφτή στο Πλωμάρι

Προτείνεται σε όσα ζευγάρια επιδιώκουν κάτι το εξαιρετικά μοναδικό αλλά ταυτόχρονα και η περιπέτεια είναι μέρος της ζωής τους! Δυτικά της Μελίντας ακολουθώντας ένα μονοπάτι που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν καλά, μπορείτε να φτάστε μέχρι τη Κρυφή Παναγιά. Ένα τοπίο μοναδικό, ένα μέρος επιβλητικό. Απότομα βράχια που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά νερά, αντικατοπτρίζονται μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβοντας διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς που βρήκε καταφύγιο στην εγκοπή τούτου του βράχου. Το ξωκλήσι αυτό είναι κρυμμένο εξ ολοκλήρου στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου. Σύμφωνα με την παράδοση, αφού κρύφτηκε εκεί μία κοπέλα με το παιδί της, κυνηγημένη από τους Τούρκους, σώθηκε και έταξε στην Παναγιά τη σπηλιά αυτή να την κάνει εκκλησία. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε για το γάμο σας στη Κρυφή Παναγιά είναι να φτάστε μέχρι εκεί απ’ τη θάλασσα με τη βοήθεια κάποιου πλεούμενου.


Εξωκλήσι του Αγίου Ερμογένη

Αν κάτι μοναδικό χαρακτηρίζει τα άπειρα και πανέμορφα τοπία της Λέσβου αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από τα αναρίθμητα γραφικά ξωκλήσια που δένουν αρμονικά με αυτά. Είτε κοντά σε βουνοπλαγιές είτε δίπλα στη θάλασσα πάντα θα υπάρχει ένα ξωκλήσι δίπλα στους πιστούς για να στείλουν τις προσευχές τους στο Πανάγαθο. Τα περισσότερα όμως από αυτά θα μπορούσαν να είναι ιδανικά μέρη για όσους θέλουν οι εικόνες του γάμου τους να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Ένα τέτοιο γραφικό ξωκλήσι είναι του Αγίου Ερμογένη στης παρυφές της Αμαλής περικυκλωμένο από ένα φανταστικό τοπίο στο οποίο κυριαρχεί το πράσινο και το γαλάζιο του Αιγαίου.

Δέστε τις φωτογραφίες του τοπίου και φανταστείτε τον γάμο σας μέσα σε αυτό!


Εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στη Καλλονή

Ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα με εύκολη πρόσβαση σε αυτά είναι και το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα σχεδόν πάνω στο δρόμο Καλλονής – Παρακοίλων.

Κυκλωμένο με πεύκα σχεδόν από παντού χτισμένο με πέτρα και με τον λιτό του διάκοσμο αποτελεί πηγή δημιουργίας δυνατών συναισθημάτων και συγκινήσεων.
Τέτοιες δυνατές συγκινήσεις επιζητούν τα ζευγάρια που επιλέγουν στο το γάμο τους να κάνουν τις πιο πρωτότυπες ιδέες πράξη και μόνο πράξη!


Βάπτιση στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ στις Καρυές της Θερμής

Επάνω από την κωμόπολη της Θερμής στο ύψωμα “Καρυές” βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ με τη μοναδική στο νησί διώροφη εκκλησία. Τα εγκαίνια της Μονής έγιναν στις 30 Ιουνίου 1963. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης μαρτύρησαν με φρικτό τρόπο από τα βασανιστήρια των Τούρκων και που βρέθηκαν κατά θαυμαστό τρόπο, ύστερα από αλλεπάλληλα όνειρα πιστών, τα οποία επαλήθευσε η σκαπάνη και επικύρωσε η ιστορική έρευνα.. Η Μονή αυτή έγινε ξακουστή στα πέρατα του κόσμου λόγω των θαυμάτων του Αγίου Ραφαήλ και του πνευματικού έργου της ηγούμενης του Μοναστηριού Ευγενίας Κλειδαρά. Λόγω της πνευματικότητας και της ιερότητας της Μονής εκατοντάδες γονείς από τη Λέσβο, την υπόλοιπη Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, επέλεξαν τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ για τη βάπτιση του παιδιού τους…

Τρόποι Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας:

Τηλεφωνικά: 22510 48111
6945 70 38 98

Με e-mail: info@weddinginlesvos.gr