Ορθόδοξος γάμος
Η τέλεση ορθόδοξου θρησκευτικού γάμου προϋποθέτει έγγραφη άδεια του Μητροπολίτη του τόπου τέλεσης του γάμου, τυχόν δε ιερολογία του γάμου χωρίς αυτήν συνεπάγεται πειθαρχικές και ποινικές συνέπειες για τον κληρικό που θα τον ιερολογήσει. Στην πράξη έχει επικρατήσει η πρακτική, η Ορθόδοξη Εκκλησία να αρκείται στην άδεια του Μητροπολίτη και να μην απαιτεί παρά την αντίθετη σαφή διάταξη του νόμου, άδεια του αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας, θεωρούσα πως έχει καταργηθεί. Τόπος τέλεσης του γάμου είναι ο ναός της ενορίας της νύφης ή του γαμπρού όταν η νύφη είναι ετερόδοξη. Το μυστήριο του γάμου τελείται από κληρικό με βαθμό επισκόπου ή πρεσβυτέρου. Δεν τελούνται γάμοι κατά τις περιόδους νηστείας. Οι γάμοι με τις ευλογίες της εκκλησίας είναι πλούσιοι σε θρησκευτικούς συμβολισμούς, αλλά και γλέντι με άφθονο χορό και υπέροχο φαγητό.
Πριν από τη γαμήλια τελετή
Στον αρραβώνα ή λίγες μέρες πριν το γάμο η οικογένεια της νύφης ετοιμάζει τα «στειλτά» δηλ. το παραδοσιακό γλυκό του νησιού (γεμάτα ή αμυγδαλωτά) με βάση το αμύγδαλο, το οποίο θα σταλεί μαζί με λικέρ, βάζα με γλυκά, λουλούδια και άλλα δώρα στην οικογένεια του γαμπρού. Δύο μέρες πριν το γάμο ακολουθεί μία από τις αγαπημένες γαμήλιες παραδόσεις δηλ. το στρώσιμο του κρεβατιού. Γίνεται μεγάλο γλέντι κατά τη διάρκεια του στρωσίματος του συζυγικού κρεβατιού, το οποίο στρώνουν νέες, ανύπαντρες κοπέλες με άσπρα σεντόνια και ένα λευκό, χειροποίητο κουβερλί. Τα μωρά των φίλων και της οικογενείας αφήνονται να στριφογυρίζουν πάνω στο στρώμα του γαμήλιου κρεβατιού, το οποίο είναι στολισμένο με κουφέτα, ρύζι και … χρήματα, για να φέρουν γονιμότητα, ευημερία, οικονομική άνθηση και καλοζωία στο ζευγάρι. Στη συνέχεια ακολουθεί το κόψιμο του τσουρεκιού σε ταψί στο κεφάλι της νύφης και κέρασμα των παρευρισκομένων με τσουρέκι, αμυγδαλωτά και μπακλαβά
Η ημέρα της στεφάνωσης
Την ημέρα του γάμου, οι συγγενείς και οι φίλοι του γαμπρού παίρνουν ένα σνι (μεγάλο ταψί) και μέσα βάζουν ένα κόκκινο πανί. Ακολούθως μπαίνει ο γαμπρός μέσα και αρχίζουν τα βάσανα για να πάρει μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει μετά το γάμο. Οι «μπεκιάριδες» (νέοι ανύπανδροι άντρες) τον σηκώνουν, του βγάζουν τα ρούχα που φοράει και του βάζουν το κουστούμι ανάποδα ανακατεύοντας και τα μαλλιά του. Μετά από αυτή τη διαδικασία του ξαναβγάζουν τα ρούχα και αυτή τη φορά του τα ξαναβάζουν σωστά. Επίσης τον χτενίζουν και του βάζουν κολόνια. Σε πολλές περιπτώσεις δε, κόβετε και το «τσουρέκι» στο κεφάλι του γαμπρού. Έτσι αμέσως μετά ο γαμπρός παίρνει την ευχή των συγγενών και των φίλων και ξεκινούν για την εκκλησία. Ακολουθεί η τελετή και ο γαμπρός με τη νύφη ενώνουν τη ζωή τους με τα δεσμά του γάμου.
Μετά από την τελετή παίρνει σειρά η δεξίωση (γλέντι με μουσική, εκλεκτό φαγητό, χορός που τον ανοίγει το ζευγάρι, κόψιμο τούρτας) και έτσι τελειώνει αυτή η σπουδαία πράξη που βρίσκει ένα ζευγάρι ενωμένο με την ευλογία του Θεού.
Γαμήλια τελετή
O Ελληνικός Ορθόδοξος Γάμος είναι ένα μυστήριο που διαιρείται στον αρραβώνα και στη στέψη. Κατά τη διάρκεια του αρραβώνα, ο παπάς ευλογεί τις βέρες στα κεφάλια του γαμπρού και της νύφης, οι οποίες ανταλλάσσονται τρεις φορές στα δάχτυλά τους από το κουμπάρο. Η στέψη είναι το κεντρικό κομμάτι της γαμήλιας τελετής, όπου κατά την παρούσα στιγμή, το ζευγάρι στεφανώνεται. Ο κουμπάρος ανταλλάσσει τα στέφανα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με μια λευκή κορδέλα συμβολίζοντας την ενότητα του ανδρόγυνου, τρεις φορές στα κεφάλια του ζεύγους. Τα στέφανα είναι σημάδια δόξας και τιμής, και είναι κατασκευασμένα από λουλούδια ή ημιπολύτιμους λίθους και κρύσταλλα. Σύμφωνα με ένα αρχαίο έθιμο, τα στέφανα κρατούσαν τα ζευγάρια στη ζωή και ορισμένα ανδρόγυνα θάβονταν με αυτά. Δεν ανταλλάσσονται ιερές υποσχέσεις και όρκοι κατά τη διάρκεια μίας ορθόδοξης τελετής, γιατί ο γάμος δε θεωρείται σαν ένα συμβατικό συμβόλαιο, αλλά ως μία ένωση δύο ερωτευμένων ανθρώπων.